اصلاحات ۵ گانه پیشنهادی امیر حسین مفید _ کارشناس نظام مهندسی

اصلاحات ۵ گانه پیشنهادی

،امیر حسین مفید _ کارشناس نظام مهندسی بیان کرد: انتخابات هشتمین دوره نظام مهندسی ساختمان در حالی برگزار گردید که درصد مشارکت اعضا به کم ترین میزان نسبت به دوره‌ های گذشته رسیده است. دلیل مشارکت پایین اعضا را در نگاه اول می‌ توان در دلسرد بودن اعضا نسبت به بهبود و برآورده نشدن خواسته‌هایشان بررسی کرد.

کد خبر: 970725005 تاریخ انتشار: چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷ - ۷:۴۸ ق.ظ

به گزارش پایگاه خبری مهندسین نیوز _  مرجع اخبار نظام مهندسی کشور،امیر حسین مفید _ کارشناس نظام مهندسی بیان کرد: انتخابات هشتمین دوره نظام مهندسی ساختمان در حالی برگزار گردید که درصد مشارکت اعضا به کم ترین میزان نسبت به دوره‌ های گذشته رسیده است. دلیل مشارکت پایین اعضا را در نگاه اول می‌ توان در دلسرد بودن اعضا نسبت به بهبود و برآورده نشدن خواسته‌هایشان بررسی کرد.

اصلاحات ۵ گانه پیشنهادی

اصلاحات ۵ گانه پیشنهادی

اصلاحات ۵ گانه  پیشنهادی

ولی در نگاهی عمیق ‌تر، بی‌ تفاوتی در میان اعضای سازمان را در وابستگی آن ها به مشاغل اصلی خود در ادارات دولتی، خصوصی و شهرداری ‌ها و اختصاص تمام وقت کاری خود به این مشاغل که عمده منبع درآمدشان است می ‌توان متذکر گردید. با توجه به قوانین موجود تمامی دانش ‌آموختگان رشته‌ های مهندسی (عمران، معماری، برق و مکانیک) فارغ از آن که بخواهند در بخش ساخت ‌و ساز شهری فعالیت کنند یا خیر، می‌ توانند بعد از طی مدت ۳ سال از زمان فارغ‌التحصیلی و گذراندن آزمون ورود به حرفه نسبت به دریافت پروانه اشتغال مهندسی اقدام کنند. این افراد با توجه به درآمد پایین بخش نظارت، طراحی و اجرا در مشاغلی غیر‌ از ساخت ‌و ساز شهری و در بخش ‌های خصوصی و دولتی جذب می‌ شوند. بنابراین دیگر نمی ‌توان از این گروه از اعضا انتظار داشت که دغدغه و اولویت اول خود را در حل مسائل و مشارکت در سازمان نظام مهندسی ساختمان قرار دهند. چرا که اولویت اول هر فرد شاغل، تعهد و خدمت به بخشی است که حقوق، مزایا و بیمه خود را از آن جا دریافت می ‌کنند. با توجه به مطالب بیان شده از دیدگاه نگارنده علت اصلی عدم مشارکت مهندسان در انتخابات نظام مهندسی موردی است که به آن اشاره شد. بنابراین با کم بودن تعداد رای‌ دهندگان، افرادی که به‌ طور سازمان یافته کاندیدا شده‌اند با رای اندک اعضایی که به ‌صورت هدفمند تلاش در برآورده کردن خواسته ‌های گروهی محدود را دارند به هیات ‌مدیره راه می ‌یابند و این خود آغازی برای تحقق خواسته‌ های گروه اقلیت و برآورده شدن منافع فردی تعدادی از اعضا در مقابل منافع جمعی کل مهندسان است.
برای بهبود و افزایش مشارکت و رضایت اعضا و هم چنین برای ارتقای کیفیت خدمات مهندسی لازم است هیات‌ مدیره منتخب مواردی را که سبب بوجود آمدن وضع موجود است، شناسایی و نسبت به ارائه راهکار، چه به ‌صورت پیشنهاد‌هایی در تغییر بعضی از موارد قانونی در مراجع قانون ‌گذار و چه به‌ صورت عملی در مکانیزم اجرایی سازمان نظام مهندسی اقدام کنند. از دیدگاه نگارنده موارد اصلی که هیات ‌مدیره باید در باره آن ها بحث وبه اتفاق نظر برسند، به شرح زیر است.
۱- صوری بودن خدمات مهندسی از مواردی است که می‌ توان به آن به‌ عنوان نقطه شکست و بدبینی جامعه نسبت به بدنه سازمان نظام مهندسی اشاره کرد. در میان اعضا، مهندسانی فقط با اتکا به داشتن پروانه اشتغال مهندسی و بدون فعالیت موثر با سپردن پروانه خود در ازای مبالغ ناچیز باعث تشکیل شرکت‌ های صوری شده یا خود به‌ صورت مهندس حقیقی و به‌ عنوان مهندس ناظر، طراح یا مجری در پروژه ‌های شهری قبول مسوولیت می ‌کنند و بجای آن که در ساعات کاری پروژه‌ های ساخت ‌و ساز شهری (هشت صبح تا پنج بعد ا‌ز‌ ظهر)در محل پروژه یا دفتر طراحی به ارائه سرویس و خدمت مشغول باشند، در سازمان ‌ها، شهرداری‌ ها و بخش ‌های خصوصی خارج از ساخت ‌و ساز شهری در شغل اول خود فعالیت کرده و اجازه ساخت سازه و ساختمان‌ هایی با حداقل رعایت بند‌های مقررات ملی را به بساز و بفروش‌ های شهر‌های کشور می‌ دهند و به دنبال آن، فاجعه این نوع خدمات را در ریزش گودها، کاهش عمر مفید ساختمان ‌ها، تخریب و آسیب دیدن مردم در وقوع زلزله و از میان رفتن سرمایه کلان مالی و اجتماعی می‌ توان مشاهده کرد.
برای واقعی شدن ارائه خدمات مهندسی باید در نحوه گزینش و اعطای پروانه اشتغال به اعضای سازمان مهندسی تجدید نظر صورت گیرد. پیشنهاد می ‌شود با اضافه کردن ۲ سال کارآموزی به‌ صورت تمام‌ وقت، تحت ‌نظر مهندسان با سابقه و تعیین شده از طرف سازمان نظام مهندسی، از انتخاب و تعهد مهندس مورد نظر به ارائه خدمات مهندسی در ساخت‌ و‌ ساز شهری به ‌عنوان شغل اول و اصلی اطمینان حاصل کرد تا مهندسانی که به ساخت ‌و ساز شهری به‌ عنوان شغل دوم توجه دارند از سازمان خارج و حذف گردند. به‌ طور مثال در رشته‌ های وکالت و پزشکی افراد با گذراندن ۲ سال کارآموزی یا طرح به نوعی عزم وجدیت خود را در پیگیری شغل و رشته مورد نظر اثبات می ‌کنند و پس از دریافت پروانه به بهانه کمبود متقاضی یا پایین بودن تعرفه، محل خدمت خود را ترک نمی ‌کنند. بلکه در صورت بروز مشکلات صنفی به ‌طور جدی و بدون کاستن از نحوه خدمات حرفه‌ای، با تلاش، سعی در اصلاح امور صنفی از مراجع ذی‌ ربط کرده و به این صورت هم خود و هم جامعه را از عوارض این برخورد‌های غیر‌حرفه‌ای و مطرود نجات می‌ دهند.

اصلاحات ۵ گانه پیشنهادی

۲-با توجه به آن که در ایران بر خلاف کشورهای پیشرفته سرمایه‌ گذاران برای ورود به بخش ساخت‌ و ساز مجبور به گذراندن دوره‌ هایی در باره (مسوولیت، نحوه تعامل با عوامل دخیل در ساخت‌وساز شهری، نقش آن ها در کیفیت ساخت‌ و ساز، حفظ سرمایه ملی و حفظ محیط‌زیست و…) نیستند، پیشنهاد می ‌شود، برای ارتقا آگاهی سازنده‌ها (بساز و بفروش ‌ها) قبل از معرفی مهندسان ناظر برای پروژه‌ ها دوره ‌هایی چند ساعته در سر فصل ‌هایی استاندارد بر اساس مقررات ملی ساختمان برای این طیف از سرمایه ‌گذاران اجرایی گردد تا عملکرد آن ها حرفه‌ای ‌تر و در راستای منافع ملی قرار گیرد.
۳-واقعی کردن و افزایش تعرفه خدمات مهندسی متناسب با مسوولیت و درجه اهمیت این خدمات در بخش ساخت ‌و ساز شهری، به نحوی که مهندسان دخیل در پروژه‌ های شهری بدون دغدغه مالی وشغلی و با تمرکز بر خدمات رسانی حرفه‌ای قابلیت امرار معاش متناسب با شخصیت و شأن اجتماعی ‌شان را داشته باشند.
۴-حرکت به سمت مکانیزه کردن پروسه ساخت با به ‌کار‌ گیری چک لیست ‌های (سازه‌ای، معماری، برقی و مکانیکی) و گزارش ‌های روزانه توسط مهندسان مجری و ناظر به نحوی که پرونده تولید هر ساختمانی براحتی در تمامی مراحل قابل ارزیابی و کیفیت ‌سنجی باشد تا بتوان با اتکا به این پروسه، شناسنامه فنی دقیق‌ تر و قابل اطمینان ‌تری برای ساختمان ‌های تولید شده صادر کرد.
۵-پیگیری و ارتباط با شرکت‌ های بیمه‌ای برای بیمه تضمین کیفیت ساخت و حرکت در جهت ایجاد مطالبه ملی و مردمی برای داشتن کالایی با بیمه کیفیت به نحوی که ساختمان‌ های بدون بیمه تضمین کیفیت در میان خریداران مسکن متقاضی نداشته باشد و مردم رغبتی برای خرید آن ها از خود نشان ندهند.

منبع : فصل اقتصاد

مشاهده منابع آزمون نظام مهندسی

آزمون نظام مهندسی برق

منابع آزمون نظام مهندسی برق مهندسین شاپ
۲۵ مهر ۹۷
1085 بازدید
بدون نظر
امتیاز به این خبر:
0 0