چند پلاسکوی دیگر فرو می ‌ریزد غلام‌رضا خوش‌گفتار منفرد

چند پلاسکوی دیگر فرو می ‌ریزد؟

به گفته غلام‌رضا خوش‌گفتار منفرد، عضو سازمان نظام مهندسی و مشاور رییس این سازمان، از بعد از حادثه پلاسکو، نهادها و دستگاه‌ های مرتبط با بحث ایمنی ساختمان از جمله شهرداری، آتش نشانی و نظام مهندسی، همکاری ‌ها و پروژه‌ های مشترک فراوانی را بمنظور ارتقا سطح ایمنی ساختمان‌ های تجاری قدیمی انجام داده‌اند.

کد خبر: 191013008 تاریخ انتشار: یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸ - ۱:۲۱ ب.ظ

​به گزارش پایگاه خبری مهندسین نیوز – مرجع اخبار نظام مهندسی کشور،به گفته غلام‌رضا خوش‌گفتار منفرد، عضو سازمان نظام مهندسی و مشاور رییس این سازمان، از بعد از حادثه پلاسکو، نهادها و دستگاه‌ های مرتبط با بحث ایمنی ساختمان از جمله شهرداری، آتش نشانی و نظام مهندسی، همکاری ‌ها و پروژه‌ های مشترک فراوانی را بمنظور ارتقا سطح ایمنی ساختمان‌ های تجاری قدیمی انجام داده‌اند.

چند پلاسکوی دیگر فرو می ‌ریزد

چند پلاسکوی دیگر فرو می ‌ریزد

چند پلاسکوی دیگر فرو  می‌ریزد؟

بیش از دو سال از حادثه تلخ فروپاشی ساختمان پلاسکو می‌ گذرد. راه‌کارها و اقدامات فراوانی در این مدت بمنظور پیش‌گیری از بروز حوادث مشابه در سطح تهران انجام شد؛ ولی آیا این اقدامات کافی بوده است؟ براساس اعلام الهام فخاری عضو شورای اسلامی شهر تهران، تا تاریخ نگارش این گزارش(تیر ماه نود و هشت)، تنها در منطقه دوازده تهران نزدیک به دویست ملک تجاری فرسوده و خطرآفرین وجود دارد. اطلاع رسانی، افزایش کنترل و نظارت بر مراکز تجاری قدیمی شهر تهران تا چه میزان اصناف و کسبه را متوجه خطرهای بالقوه مربوط به ایمنی ساختمان کرده است؟

خوش گفتار با اشاره به قانون مقررات ملی ساختمان، ادامه داد: هم اکنون همه سازندگان ساختمان ‌های تجاری در تهران از ابتدا و شروع طراحی تا اجرای و پایان ساخت و ساز، باید تاییدیه مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی را دریافت کنند. هم‌چنین پس از پایان کار ساخت و ساز، سازمان نظام مهندسی با صدور شناسنامه فنی-ملکی برای ساختمان‌ های تجاری، تمامی موارد مربوط به ایمنی ساختمان را بررسی و در شناسنامه یاد شده ثبت می‌کند. بنابراین سازمان آتش نشانی می ‌تواند در زمان بروز حادثه با استفاده از اطلاعات موجود در این شناسنامه نسبت به خدمات رسانی و امداد رسانی بهتر اقدام کند.

وی افزود: در اینجا باید به این نکته اشاره کنم که متاسفانه مراجع صدور پروانه ساختمان (شهرداری‌ ها)، همکاری و تعامل کافی را با سازمان نظام مهندسی بمنظور اجباری کردن دریافت شناسنامه فنی ملکی برای ملک ‌هایی با مساحت کم‌تر از دو هزار متر زیربنا را ندارند. اگر اخذ این شناسنامه برای سازندگان اجباری گردد، بطور حتم ایمنی تمام ساختمان‌ های شهر ارتقا چشم گیری می‌ یابد؛ زیرا سازندگان ملزم به اخذ استانداردهای مقررات ملی ساختمان خواهند بود.

وی با عنوان این که براساس مبحث بیست و دوم مقررات ملی ساختمان، همه جزئیات مربوط به یک ساختمان اعم از معماری، سازه، تاسیسات برق و تاسیسات مکانیکی، حداکثر ۵ سال پس از ساخت باید مورد بازرسی مهندسان دارای صلاحیت قرار بگیرد، تصریح کرد: متاسفانه این مورد هم تا به حال لازم الاجرا نیست؛ ولی همین که در قانون مقررات ملی ساختمان تعریف شده، یک نکته مثبت است.

عضو سازمان نظام مهندسی ادامه داد: معتقد هستم اگر بستر قانونی برای اجباری شدن موارد یاد شده فراهم گردد، با توجه به ظرفیت فنی سازمان نظام مهندسی استان تهران، شهر تهران می ‌تواند به سمت تبدیل شدن به شهری ایمن و سبز جلو برود.

مشاور ریاست سازمان نظام مهندسی در واکنش به پرسشی مبنی بر استاندارد تراکم ساختمان ‌های تجاری شهر تهران، تصریح کرد: همان‌طور که می‌دانید گرداوری ضوابط شهرسازی به عهده وزارت راه و شهرسازی و اجرای آن وظیفه شهرداری ‌ها است. ولی اجرای مقررات ملی ساختمان بمنظور کیفی سازی ساختمان‌ ها گرداوری شده، به عهده سازمان نظام مهندسی است. در مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان که با عنوان الزامات معماری مشخص شده، ضوابط رعایت استاندارهای تراکم تعیین شده است؛ ولی از آن جا که سازمان قدرت اجرایی ندارد، تنها کاری که می ‌تواند انجام دهد، معرفی و گزارش تخلفات به مرجع صدور پروانه ساختمان (شهرداری) است. متاسفانه در سال‌ های اخیر شهرداری تهران به علت تامین بودجه مورد نیاز خود، آنطور که باید با متخلفان مقابله یا برخورد نکرده و به جریمه نقدی بسنده کرده است.

به گفته وی، بسیاری از مراکز تجاری مرکز شهر تهران قدمتی بالاتر از بیست و پنج سال داشته و از آن جا که سازمان نظام مهندسی تنها بیست و چهار سال است که راه اندازی گردیده، بسیاری از این مراکز فاقد استانداردهای مقررات ملی ساختمان هستند.

براساس اعلام سازمان آتش نشانی، بعد از حادثه پلاسکو طرح جامع نظام بازرسی بسیار جدی‌تر از قبل در حال پی گیری است. سخنگوی سازمان آتش نشانی در این خصوص بیان کرد: در این طرح سازمان آتش نشانی وضعیت بیش از یک هزار ساختمان از جمله مراکز تجاری مرکز شهر تهران را مورد بررسی قرار داد و به مراکزی که فاقد ایمنی ‌های لازم و حداقلی بودند، هشدار های لازم ابلاغ گردید. هم‌چنین در مواردی که ساختمان ‌ها هشدارهای آتش نشانی مبنی بر ایمنی ساختمان خود را جدی نمی ‌گیرند، مراجع قضایی آن ‌ها را پلمپ می‌ کنند.

جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی گفت: ساختمان‌ های ناایمن تهران به سه دسته‌ی کم خطر، میان خطر و پرخطر تقسیم می‌ شوند.

وی گفت: تمرکز ساختمان ‌های تجاری خطرناک و نیمه خطرناک در منطقه دوازده و بطور مشخص محدوده بازار تهران بیش از سایر مناطق است.

وی با عنوان این که در بسیاری از این مراکز تجاری قدیمی به جز بار زنده بار مرده نیز وجود دارد، تصریح کرد: در این مراکز تنها انسان رفت آمد نمی‌کند و همواره اجناسی از جمله پارچه و لباس در این ساختمان‌ ها انبار شده است.

وی گفت: یک ساختمان در خیابان جمهوری و پاساژ کاشانی در خیابان امیرکبیر، ۲ مورد از مراکز تجاری قدیمی و ناایمن تهران هستند که بعد از حادثه پلاسکو هر چند تغییراتی در وضعیت ایمنی ساختمان بوجود آوردند، ولی هم‌چنان جزو ساختمان ‌های میان خطر و پرخطر محسوب می‌گردند.

سخنگوی سازمان آتش، هم‌چنین با عنوان این که مبحث ایمنی بعد از حادثه پلاسکو جایگاه واقعی خود را تا حدی در میان کسبه و اصناف مختلف پیدا کرده، گفت: ساختمان علاالدین یکی از مراکزی است که بعد از حادثه پلاسکو بطور جدی نسبت به تجهیز، نوسازی و ایمن سازی ساختمان اقدام کرد و از بروز بسیاری از حادثه‌ها در این ساختمان جلوگیری گردید.

در بازدید از ساختمان آلومینیوم و پاساژ کاشانی و گفت و گو با برخی کسبه این مراکز تجاری، وضعیت ایمنی این دو ساختمان از نظر ایمنی بحرانی گزارش شده است. در باره ساختمان آلومینیوم همان‌طور که می‌ دانید این ساختمان از پس از انقلاب در تملک بنیاد مستضعفان قرار دارد و کسبه هر ساله ضمن عقد قرارداد با این نهاد حکومتی، موظف به پرداخت اجاره بها هستند.

به گفته یکی از کسبه این ساختمان، پیش تر تمامی هزینه‌ های آب، برق، گاز و تعمیرات و نگهداری ساختمان به عهده بنیاد مستضعفان بوده، ولی چند سالی است که خود کسبه این هزینه‌ها را می ‌پردازند.

چند پلاسکوی دیگر فرو می ‌ریزد

وی گفت: هر چند اجاره‌ای که بنیاد از آن ‌ها می ‌گیرد ناچیز است، ولی نوسازی یا تجهیز ساختمان به وسایل ایمنی وظیفه صاحب ملک است نه مستاجری که در آن فعالیت می ‌کند.

یکی از کسبه پاساژ کاشانی بیان کرد: وضعیت واحدهای این پاساژ در بحث بیمه آتش سوزی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. خوشبختانه هم در پاساژ کاشانی و هم ساختمان آلومینیوم، بطور تقریبی همه واحدها بیمه بوده و مشکلی از مشکلی از این بابت نیست.

پاساژ کاشانی واقع در خیابان امیرکبیر، با قدمتی بیش از پنجاه سال، یکی از خطرناک ‌ترین ساختمان‌ های خیابان امیرکبیر تهران بوده که طبق اظهارنظر کارشناسان ایمنی ساختمان، حتی در صورت نصب سیستم اطفا حریق، این ساختمان نمی‌ تواند در مقابل آتش سوزی ایستادگی کند؛ سازه ساختمان احتمالا تحمل وزن آب اضافه برای اطفای حریق را نخواهد داشت و ممکن است ساختمان به علت اضافه بار، در معرض آسیب باشد. با توجه به آتش سوزی اخیری که در میدان حسن آباد تهران رویداد، شاید بهتر باشد بیش از پیش به وضعیت ایمنی این نوع ساختمان ‌ها رسیدگی گردد؛ زیرا این احتمال همواره وجود دارد که پاساژ کاشانی به نوعی پلاسکو دوم باشد.

یونس مظلومی، مدیرعامل بیمه تعاون و عضو انجمن مدیران صنایع و اتاق بازرگانی، عنوان داشت: شرکت‌های بیمه‌ای که خدمت بیمه آتش سوزی(بیمه آتش سوزی شامل سیل، زلزله و … می‌شود) ارائه می ‌دهند، قیمت ‌های بسیار پایینی را بمنظور توسعه و فراگیر شدن بیمه در سطح کشور به مشتریان پیشنهاد می ‌کنند. با این وجود هنوز ضریب نفوذ بیمه آتش سوزی در ایران بویژه در مراکز تجاری به حد مطلوب نرسیده و بسیاری از مراکز تجاری کشور از بیمه آتش سوزی استفاده نمی‌ کنند.

مظلومی در مورد نحوه قیمت گذاری بیمه‌های آتش سوزی برای مراکز تجاری بیان کرد: مبنای قیمت گذاری بیمه آتش سوزی، متناسب با نوع فعالیت واحد تجاری است. بعنوان مثال نرخ بیمه نامه در صنف تولید پارچه یا پوشاک با صنف فروش لوازم یدکی خودرو متفاوت است.

وی تصریح کرد: اگر ساختمان متقاضی بیمه آتش سوزی دارای استانداردهای لازم ایمنی باشد _بعنوان مثال شناسنامه فنی ملکی سازمان نظام مهندسی را دریافت کرده باشد_ شرکت ‌های بیمه‌ای بمنظور تشویق و ترغیب آن‌ ها به بیمه کردن ساختمان خود، تخفیف ‌هایی برای آن ساختمان لحاظ خواهند کرد.

همان‌طور گفته شد شرکت‌ های بیمه نیز اقداماتی بمنظور ترقیب ساختمان ‌ها برای بیمه کردن خود انجام داده‌اند. حال باید دید آیا با این وجود شاهد تغییر در وضعیت ایمنی ساختمان ‌های تجاری شهر تهران، نوسازی بافت فرسوده یا دست کم کاهش حوادث ساختمانی در تهران خواهیم بود یا خیر

منبع: شما نیوز

مشاهده منابع آزمون نظام مهندسی

منابع آزمون نظام مهندسی شهرسازي

منابع آزمون نظام مهندسی برق مهندسین شاپ
۲۱ مهر ۹۸
930 بازدید
بدون نظر
امتیاز به این خبر:
0 0