تورم بالا منجر به افزایش ریسک در پرداخت تسهیلات مسکن شده است/ تمایل به پرداخت تسهیلات خرید مسکن با انتشار اوراق رهن ثانویه

کد خبر: 370 تاریخ انتشار: دوشنبه ۳ آبان ۹۵ - ۴:۰۲ ق.ظ
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی استفاده از منابع بانکی برای تامین تسهیلات ارزان‌قیمت ساخت مسکن مهر را عامل اصلی افزایش حجم پایه پولی کشور دانست و تاکید کرد: این مساله به نوبه خود، منجر به ایجاد تورم در کشور شد.

وی مکان یابی نامناسب را از دیگر مشکلات اصلی طرح مسکن مهر عنوان کرد و گفت: نبود زیرساخت‌ها و خدمات عمومی مورد نیاز به مشکلات این طرح افزود، به طوری که با وجود تکمیل برخی از این پروژه‌ها امکان بهره‌برداری از آنها وجود ندارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: با این حال دولت یازدهم با وجود تلاش فراوان برای تامین زیرساخت‌های مورد نیاز مسکن مهر، به دلیل شرایط خاص اقتصادی حاکم بر کشور در سال‌های اخیر، نتوانسته است شرایط زندگی در مسکن مهر را به نقطه مطلوب مورد نظر خود برساند.

مظاهریان در ادامه به استقبال نکردن بانک‌ها از پرداخت تسهیلات خرید و ساخت مسکن اشاره کرد و گفت: ایران جزو محدود کشورهای دارای تورم بالا و پرنوسان است و این مساله باعث ایجاد نوسان بالا در نرخ سود بانکی و افزایش ریسک در پرداخت تسهیلات بلندمدت در بخش مسکن شده است.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه به دلیل بالا بودن قیمت مسکن، تسهیلات بانک‌ها باید به صورت بلندمدت باشد تا خانوارها قادر به بازپرداخت اقساط این تسهیلات باشند، گفت: این در حالی است که منابع بانک‌ها به طور عمده متکی بر سپرده‌های کوتاه‌مدت است و پرداخت تسهیلات بلندمدت از منابع کوتاه‌مدت معمولا مورد استقبال بانک‌ها قرار نمی‌گیرد.

مظاهریان افزود: در بسیاری از کشورها، بانک ها جهت آزاد کردن منابع بانکی قفل شده ناشی از پرداخت تسهیلات خرید بلند مدت، اقدام به انتشار اوراق رهن ثانویه مسکن می کنند و در این راستا برای نخستین بار در سال جاری بانک مسکن اقدام به انتشار این اوراق کرد و انتظار می رود با توسعه این ابزار در بانک مسکن و سایر بانک ها، تمایل به پرداخت تسهیلات خرید مسکن در سیستم بانکی کشور افزایش یابد.

ایرنا نوشت: بانک مسکن برای نخستین بار در تیرماه امسال سه هزار میلیارد ریال اوراق بهادار رهنی به پشتوانه تسهیلات رهنی در بازار سرمایه با ۱۸.۵ درصد سود به افراد حقیقی و حقوقی عرضه کرد.در این روش بانک مسکن تسهیلات مشخصی را با ساختار معین و استاندارد جدا از مجموعه سیستم تسهیلات بانکی به نهادهای واسط واگذار می کند تا این نهاد واسط تسهیلات یاد شده را به اوراق بهادر تبدیل و به عموم سرمایه گذاران و متقاضیان حوزه مسکن واگذار کند.

در پروژه مسکن مهر قرار است دو میلیون و ۲۱۵ هزار مسکن برای متقاضیان در سراسر کشور احداث شود که تاکنون بیش از یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد آن به پایان رسیده است و تا پایان سال جاری بخش زیادی از این واحدها در کشور به متقاضیان واگذار می‌شود.

بررسی‌ها و برآوردها نشان می‌دهد اجرای طرح مسکن مهر بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد ریال(۴۰ هزار میلیارد تومان) بر پایه پولی کشور افزوده است.بنا به تئوری اقتصادی در صورتی که بانک ها از طریق گشایش خطوط اعتباری یا اضافه برداشت از منابع خود نزد بانک مرکزی، برای تامین عملیات بانکی خود اقدام کنند، این مساله در رشد پایه پولی خود را نشان می‌دهد؛ چرا که مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها یکی از اجزای پایه پولی است و رشد این مطالبات، به افزایش در پایه پولی منجر می‌شود.

پایه پولی یا پول پر قدرت به جمع ستون بدهیها یا جمع سنون دارایی ها ترازنامه بانک مرکزی گفته می‌شود. بدهی های بانک مرکزی شامل اسکناس و مسکوک نزد مردم به علاوه سپرده بانکها نزد بانک مرکزی است و دارایی های بانک مرکزی شامل طلا، ارز و بدهی‌های دولت و بانکها به بانک مرکزی است. پول پرقدرت(پایه پولی) برابر با جمع اسکناس و مسکوک به علاوه سپرده‌های بانکی نزد بانک مرکزی است.

منبع: ایرنا

حامد مظاهریان معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی گفت: مسکن مهر با وجود برخی دستاوردهای مثبت، به دلیل حجم بالای آن و درنظر نگرفتن ظرفیت های اقتصادی کشور، مشکلاتی را به اقتصاد ملی تحمیل کرد که رشد نرخ تورم در سال‌های گذشته نمونه آن بود.

منابع آزمون نظام مهندسی برق مهندسین شاپ
۳ آبان ۹۵
2527 بازدید
بدون نظر
امتیاز به این خبر:
0 0