
کارشناسان حوزه نظام مهندسی: ارتقای کیفی محصول در گرو حمایت از مدیر کنترل کیفیت
کارشناسان حوزه نظام مهندسی: ارتقای کیفی محصول در گرو حمایت از مدیر کنترل کیفیت ، ارتباط بین کارفرما (مدیریت ارشد) و مدیر کنترل کیفیت یک رابطه حیاتی و راهبردی برای موفقیت هر سازمان است
به گزارش پایگاه خبری مهندسین نیوز – مرجع اخبار نظام مهندسی، کارشناسان حوزه نظام مهندسی: ارتقای کیفی محصول در گرو حمایت از مدیر کنترل کیفیت ، ارتباط بین کارفرما (مدیریت ارشد) و مدیر کنترل کیفیت یک رابطه حیاتی و راهبردی برای موفقیت هر سازمان است
کارشناسان حوزه نظام مهندسی: ارتقای کیفی محصول در گرو حمایت از مدیر کنترل کیفیت
ارتقای کیفی محصول در گرو حمایت از مدیر کنترل کیفیت
کارشناسان حوزه نظام مهندسی و نظارت بر کیفیت کالا میگویند که قطع ارتباط بین کارفرما و مدیر کنترل کیفیت یا مسوول فنی یک طرح از نظر پرداخت حقوق و دستمزد، اختیار بیشتری به مدیر کنترل کیفیت میدهد تا او بتواند به مسوولیت خود در قبال شاخصهای کیفی محصول بهتر عمل کند.
به گفته آنان این وابستگی حقوقی بین کارفرما و مدیران کنترل کیفی یا مسوولان فنی باعث میشود که ناخواسته مدیر مربوطه نتواند تصمیم قاطع و درست نسبت به رعایت شاخص های کیفیت کالا یا خدمات داشته باشد، از این رو باید مدیران کنترل کیفی از زیر سلطه کارفرمایان خارج شوند.
اما مدیران کنترل کیفی چه افرادی بوده و چه مسوولیتی در اجرای طرحها دارند؟ آنان نقش بسیار حیاتی و کلیدی در ارتقای کیفیت محصولات و خدمات دارند که این نقش به چند بعد اصلی تقسیم میشود.
اولین نقش «نظارت بر فرآیندها» است به این معنا که مدیران کنترل کیفیت مسوول نظارت بر فرآیندهای تولید و ارائه خدمات هستند تا اطمینان حاصل کنند که تمامی مراحل مطابق با استانداردهای کیفیت انجام میشود. این نظارت شامل بازرسیهای دورهای و پایش مستمر فرآیندها میشود.
دومین نقش «پیادهسازی استانداردهای کیفیت» است که آنان به تدوین، پیادهسازی و نگهداری نظامهای مدیریت کیفیت (مثل ISO ۹۰۰۱) کمک میکنند تا در نهایت به تعیین استانداردهای مشخص برای محصولات و خدمات منجر شود و سومین نقش «آموزش و توانمندسازی کارکنان» است که مدیران کنترل کیفیت تأکید زیادی بر آموزش کارکنان دارند، آنان با ارائه آموزشهای لازم به کارکنان، مهارتهای آنها را در زمینه کنترل کیفیت و همچنین آشنایی با استانداردها و روشهای جدید بهبود میبخشند.
مدیران کنترل کیفیت نقش بسیار حیاتی و کلیدی در ارتقای کیفیت محصولات و خدمات دارند. این نقش به چند بعد اصلی تقسیم میشود«تحلیل دادهها و گزارشگیری کیفی و کمی از فرآیندها و محصولات» به مدیران کنترل کیفیت این امکان را میدهد که نقاط ضعف و قوت را شناسایی کرده و زمینههای بهبود را تعیین کنند. این دادهها به تصمیمگیریهای راهبردی کمک میکند. «ارتقای مستمر کیفیت» از دیگر نقشهایی است که مدیران کنترل کیفیت با استفاده از روشهای بهبود مستمر، مانند چرخه PDCA (برنامهریزی، انجام، بررسی، اقدام) در مسیر حذف ناکارآمدیها و بهبود کیفیت محصولات و خدمات گام برمیدارند.
هدف نهایی مدیران کنترل کیفیت، افزایش رضایت مشتری از طریق تأمین کیفیت در محصولات و خدمات است. این امر باعث وفاداری مشتریان و بهبود نام تجاری شرکت میشود؛ با این توضیحات، میتوان گفت که مدیران کنترل کیفیت نه تنها مسوولیتهای خاصی دارند بلکه تأثیر مستقیم و قابل ملاحظهای بر موفقیت کلی سازمان و ارتقای کیفیت در تمامی جوانب آن دارند.
ارتقای کیفی محصول در گرو حمایت از مدیر کنترل کیفیت
لزوم اجرای طرح نظام کیفیت برای حمایت از مدیران کنترل کیفی
ارتباط بین کارفرما (مدیریت ارشد) و مدیر کنترل کیفیت یک رابطه حیاتی و راهبردی برای موفقیت هر سازمان است. این ارتباط باید بر پایه اعتماد، درک متقابل و اهداف مشترک بنا شود؛ اما اگر کارفرما اهداف دیگری را در یک طرح دنبال کند، این ارتباط میتواند جنبههای دیگری پیدا کند که در نتیجه باعث پایمال شدن همه مسوولیت های اجتماعی مدیران کنترل کیفیت و تضییع حقوق مصرف کنندگان شود.
از آنجا که گاهی وظایف و عملکرد مسوولان فنی یا مدیران کنترل کیفیت به عنوان کارشناسان مورد تایید سازمان متبوع خود در تعارض با منافع کارفرما قرار می گیرد، زیرا آنان در استخدام مالی کارفرماها بوده و کارفرما از قدرت خود استفاده می کند، مسوول فنی یا مدیر کنترل کیفیت اگر بخواهد روی نکات فنی و بهداشتی بیش از حد پافشاری کند، توسط کارفرما اخراج می شود، لذا نمی توان انتظار داشت فردی که قرار است وظیفه کنترل کیفیت و مسائل فنی را داشته باشد بتواند نقش اثرگذاری را ایفا کند.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی مسوولان فنی و مدیران کنترل کیفیت کشور و مسوول این انجمن در خراسان رضوی در این مورد، تصریح کرد: قطع ارتباط بین کارفرما و مدیران کنترل کیفیت یا مسوولان فنی از باب پرداخت دستمزد آنان توسط کارفرمایان منجر به ارتقای کیفی کالاهای تولیدی و خدمات میشود.
طرح جامع نظام کیفیت در سال ۱۳۹۲ مصوب شد، سازمان ملی استاندارد برای آن بودجه ای را نیز در نظر گرفت اما با تغییر رئیس سازمان این مهم به تعویق افتادحمیدرضا ستاری فرد ادامه داد: کیفیت معیار درستی برای تولید یک کالای ارزشمند است، و استانداردهای اجباری و تشویقی برای کیفیت کالاها تعریف شده است، اشکال کار زمانی است که کارفرماها می توانند به راحتی مدیران کنترل کیفیت را استخدام یا اخراج کنند، در این صورت کنترل کیفیت ساخت و سازها و تولید در واحدها صوری می شود و فاقد نظارت لازم است.
وی گفت: تا زمانی که قیمت ها در ایران واقعی نشود، کیفیت کالا نیز تضمین شده نخواهد بود، همیشه انرژی ارزان در اختیار مردم قرار گرفته است لذا کارفرمایان چه در بخش ساخت و چه در بخش تولید مصالح، به این فکر نمی افتند که کالای باکیفیت استفاده کرده و ساختمان ها یا تولیدات با کیفیت داشته باشند.
ستاری فرد ادامه داد: از طرف دیگر استان های کشور باید به صورت فدرالی مدیریت شوند، چرا که شرایط اقلیمی و فرهنگی هر استان متفاوت است لذا آیین نامه های صادره برای ساخت و سازها در هر استان باید متناسب با شرایط اقلیمی و فرهنگی آن باشد تا ضمن اینکه مبلمان شهری را حفظ می کند، تاریخ و صبغه منطقه هم حفظ گردد، استانداردها نیز رعایت گردد و بتوان حداقل حقوق و دستمزد مدیران کنترل کیفیت را اصلاح کرد.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی مسوولان فنی و مدیران کنترل کیفیت کشور عنوان کرد: طرح جامع نظام کیفیت در سال ۱۳۹۲ مصوب شد، سازمان ملی استاندارد برای آن بودجه ای را نیز در نظر گرفت اما با تغییر رییس سازمان این مهم به تعویق افتاد، در حالی که ۱۴ هزار صفحه تحقیق با صرف ۲ هزار و ۸۰۰ ساعت زمان برای آن انجام گرفته بود.
وی اظهار امیدواری کرد با مطالبه گری و پیگیری فعالان اقتصادی خراسان رضوی برای اجرای طرح جامع نظام کیفیت و راه اندازی سازمان مربوطه هم جایگاه حقوقی مدیران کنترل کیفیت و مسوولان فنی حفظ گردد، ارتباط بین کارفرما با مدیران کنترل کیفیت و مسوولان فنی قطع شود و هم بتوان از هدررفت انرژی در ساختمان ها، تلفات انسانی در جاده ها و بسیاری از موارد دیگر جلوگیری کرد.
ارتقای کیفی محصول در گرو حمایت از مدیر کنترل کیفیت
ضرورت رتبه بندی مدیران کنترل کیفیت
نظارت بر عملکرد مدیران کنترل کیفیت محصولات در خراسان رضوی به اداره کل استاندارد مربوط میشود که مبتنی بر قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد است، این اداره کل پیشتر فهرستی از مشکلات مدیران کنترل کیفیت واحدهای تولیدی استان از جمله نداشتن بیمه، حقوق ناکافی، تهدید به اخراج، مطالبات معوق، قراردادهای کوتاه مدت و مانند آن گردآوری کرده بود که به شدت به مسوولیت و تکالیف قانونی آنان آسیب میزند و آنان با تداوم این شرایط کاری نمیتوانند پاسخگوی اداره کل استاندارد باشند.
مدیرعامل انجمن متخصصان کنترل کیفیت صنایع خراسان رضوی در این مورد بیان کرد: هجده سال گذشته به دنبال آن بودیم تا بتوانیم موضوعات مربوط به کنترل کیفیت کالا را براساس قانون هدایت کنیم اما نمیتوانستیم از ماده ۴۱ قانون کار برای ارتقای سطح حق و حقوق مدیران کنترل کیفیت بهره گیریم، که با انعقاد تفاهم نامه بین کانون عالی کارفرمایی با این انجمن این موضوع حل شد.
آنچه در این بخش مورد غفلت مانده است، رتبه بندی مدیران کنترل کیفیت صنایع یا واحدهای تولیدی برای جذب این مدیران استرضا نوفرستی افزود: از دیدگاه ما آنچه در این بخش مغفول مانده است، رتبه بندی مدیران کنترل کیفیت صنایع یا واحدهای تولیدی برای جذب این مدیران است، به این معنا که این مدیران باید طبق تحصیلات و تجربه درجه بندی شوند و واحدهای تولیدی نیز براساس میزان تولید و اشتغال و کیفیت محصولشان رتبه بندی شده و مدیر کنترل کیفیت هم ردیف خود را استخدام نمایند.
وی گفت: برخی از صاحبان واحدهای تولیدی مدعی هستند که توافقات لازم را با مدیر کنترل کیفیت خود انجام داده بودند اما آیین نامه جدید در خصوص حق و حقوق دستمزد آنها همه چیز را تغییر داده است، در واقع به عقیده آنان باید موضوع مزبور بررسی بیشتری شود که در نهایت ترک کار مدیران کنترل کیفیت از واحدها را باعث نگردد.
در نهایت به نظر میرسد، در راستای تعریف ساز و کاری که بتواند حمایتگر مسوول فنی یا مدیر کنترل کیفیت در برابر کافرمایان باشد، راه اندازی سازمان جامع نظام کیفیت با هدف سازماندهی متناسب مسوولان فنی و مدیران کنترل کیفیت با حفظ شان و جایگاه مسوولیتی آنان، آموزش و رشد بهره وری در کیفیت و ارایه مشاوره به کارفرمایان ضروری بوده و از طریق بخش خصوصی پیگیری میگردد.
منبع: خبرگزاری چمهوری اسلامی