قالیباف: تنها ۳۴ درصد از بافتهای فرسوده در پایتخت احیا شده است/ آلودگی هوا و خاک جزو موارد بحرانی ادامهدار در تهران است
شهردار تهران با بیان اینکه بر اساس ماده ۴ قانون سال ۶۹ پلاسکو کارگاه بوده است گفت: بر اساس ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی نیز این سازمان باید بر طراحی و اجرای ساختمان نظارت میکرده است اما جای سوال است که پس از دریافت پایان کار از شهرداری تهران چه کسی نظارت دائمی و کنترلی باید بر ساختمانها داشته باشد.
به گزارش اخبار نظام مهندسی (akhbarmohandesi.ir)،ر بخش مشکلات ساختاری باید گفت که مصوبه هیأت وزیران مورخ سال ۹۳ ابلاغیه به دستگاهها و وزارتخانههای صنعت و معدن، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی، علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان مدیریت و برنامهریزی و اتاق اصناف با کندی شدید مواجه بوده است که اگر این ابلاغیه به صورت درست اجرا میشد شاید بخشی از وقایع درحادثه پلاسکو و حوادث دیگر قابل کنترل و مقابله بود.آلودگی هوا و خاک جزو موارد بحرانی ادامهدار در تهران
آلودگی هوا و خاک جزو موارد بحرانی ادامهدار در تهران
چه عواملی سبب فروپاشی ساختمان پلاسکو شده است؟
مدیریت بحران در روز حادثه و روزهای پس از آن چه اقداماتی انجام داده است؟ البته اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت مدیریت بحران قبل و بعد از حادثه نیز باید شفاف شوند چرا که ارزیابی همه جانبه این حادثه امری ضروری است زیرا باید مشخص شود کدام سیاست های غلط سبب فقدان پیگیری های به هنگام شده است، همچنین کدام بی تدبیری در اطلاع رسانی سبب بروز این حادثه شده است.
مطابق اعلام شهرداری تهران، برای تحقق این مأموریتها از طرف شهرداری و سازمان آتشنشانی تاکنون هفت اخطار به هیأت مدیره ساختمان داده شده است و مطابق اخطارهای داده شده شهرداری در سال جاری مانور عملیات امداد و نجات و اطفای حریق در ساختمان را برگزار کرد.
همچنین پس از بازدیدهای صورت گرفته از ساختمان،دستورالعمل ایمنی ساختمان نیز توسط آتشنشانی در شهریور ۹۵ تهیه و به هیأت امنا ابلاغ شده است. لیکن عدم اقدام مناسب دستگاههای مرتبط با این موضوع باید بررسی شود که چگونه عمل کردهاند.
تشکیل جلسه علنی پیرامون بررسی گزارشهای سانحه مجتمع پلاسکو با حضور شهردار تهران
جلسه علنی صبح چهارشنبه ۱۳ بهمن ۹۵، نمایندگان مجلس به بررسی گزارشهای پیرامون سانحه مجتمع پلاسکو پرداختند که در این جلسه قالیباف شهردار تهران حضور داشت.
گزارش قالیباف از حادثه پلاسکو در مجلس شورای اسلامی
شهردار تهران اشکالات ساختاری در مدیریت بحران را از مرحله قانونگذاری اجرا و نظارت و به خصوص در بخش قوانین دانست و گفت: ابهام و تورم قوانین و تنظیم نبودن مسئولیتها نیز جزو اشکالات ساختاری است که باید در مدیریت بحران به آنها توجه شود.
وی با بیان اینکه ما در مدیریت بحران در فرآیندها و ساختار دچار مشکلات جدی هستیم، اظهار داشت: اگر نگاه تحلیلی به حوادث داشته باشیم میبینیم که اشکالات ساختاری در پیشگیری و مدیریت بحران وجود دارد.
سازمان مدیریت بحران دارای اشکالات قانونی است
قالیباف آلودگی هوا و خاک را جزو موارد بحرانی ادامهدار در کشور دانست و گفت: باید فکری برای این مشکلات در کشور کنیم.
وی تصریح کرد: از سال ۹۲ تاکنون سازمان مدیریت بحران دارای اشکالات قانونی است.
شهردار تهران با اشاره به ابعاد حادثه پلاسکو گفت: قبل از حادثه پلاسکو ما به عنوان شهرداری تهران وظیفه داشتیم که کار پیشگیری انجام دهیم و در مدیریت بحران به دلیل اینکه شهرداری تهران تنها شهری است که مدیریت بحران بر عهده شهردار تهران است، مهمترین سازماندهیها از بعد ساخت مکانی برای امکان مختلف تهران انجام شده است.
وی تنها مرکز فرماندهی کشور به صورت متمرکز را در شهر تهران عنوان کرد و افزود: مقاومسازی پلها برای مقابله با زلزله در حال انجام است؛ امروز در همه محلههای شهر تهران گروه دوام تشکیل و سازماندهی شده که به طور مرتب مانورهایی برای آنها برگزار شده و آمادگیهای لازم در برابر هرگونه حوادث احتمالی را دارد.
قالیباف اضافه کرد: بیش از ۱۲۰ سوله برای مدیریت بحران در نقاط مختلف تهران ساخته شده که از طریق ارتباطات بیسیمی خارج از شبکه همراه و رسمی برای آنها امکانپذیر است.
حضور به موقع آتشنشانان سر صحنه حادثه
قالیباف با بیان اینکه از زمانی که ما شهرداری را تحویل گرفتیم، ایستگاه های آتش نشانی از ۷۴ ایستگاه به بیش از ۱۲۰ ایستگاه رسیده، گفت: در حادثه پلاسکو کمتر از ۲٫۵ دقیقهای که در ترافیکی که وجود داشت، آتشنشانان سر صحنه حادثه رسیدهاند.
وی تصریح کرد: در سال ۸۴ آتشنشانی ۲۸۰ ماشین داشت که امروز نزدیک به ۹۰۰ خودرو رسیدهایم، در ۵ سال قبل برای تهران یک نردبان ۵۴ متری نداشتیم اما امروز نردبانهای ۳۳ متری و ۵۴ متری خریداری کردهایم.
شهردار تهران با اشاره به بافتهای فرسوده به تهران گفت: مجلس تصویب کرده است سالی ۱۰ درصد در ۱۰ سال آینده از بافتهای فرسوده احیاء شود که ما در چند سال گذشته ۳۴ درصد از بافتهای فرسوده تهران را احیا کردهایم که این احیاء در سطح کشور کلا ۷ درصد است.
قالیباف با اشاره به حضور خود در جلسه ۷ اردیبهشت سال ۹۳ شورای شهر گفت: بنده در آن جلسه نیز گفتم قوانین به درستی اجرا نمیشود و اشکالاتی وجود دارد و برخی مسئولیتها امروز در هم پیچیده شده است.
وی ادامه داد: در بحث سیل در تهران ۵۰۰ کیلومتر تونل و کانال برای جمعآوری آبهای سطحی زدهایم و ۷ دره تهران حوضچه آرامش تعبیه کردهایم.
گزارش قالیباف از حادثه پلاسکو در شورای شهر
محمد باقر قالیباف با حضور در صحن علنی شورای شهر به ارایه گزارش پیرامون حادثه پلاسکو پرداخت و ضمن تشکر از همه دستگاه ها و مردم برای کمک در پوشش حادثه پلاسکو گفت: گزارشم را در دو بخش مدیریت بحران در شهر تهران و همچنین بررسی ابعاد پلاسکو مطرح میکنم.
قالیباف با بیان اینکه بارها به من عنوان شد که چرا به ارائه گزارش در شورا نپرداختی گفت: مقام معظم رهبری طی پیامی از همه افراد خواسته بودند که تنها نسبت به رسیدگی آسیب دیدگان اقدام کنند و واقعیت این است که ۹ روز عملیات آواربرداری به طول انجامید و تا زمان تشییع پیکر و برگزاری مراسم نیز تمام هم و غم مان رسیدگی به امور آسیب دیدگان بود و از روز چهارشنبه که مراسم گرامیداشت برگزار شد، جلسه امروز اولین جلسه بود که با وجود غیر علنی بودن جلسات یکشنبه درخواست کردم این جلسه علنی برگزار شود تا مردم عزیز و رسانهها نیز در جریان باشند.
وی افزود: جا دارد از مقام معظم رهبری که دو پیام بسیار موثر و راهگشا در مورد حادثه پلاسکو داشتند و همچنین به زیارت قبور شهدای آتش نشان رفتند نیز تشکر کنم. اما باید بگویم که همه ما دو مسئولیت بر دوش خود داریم که یک مسئولیت بر اساس قوانین و مقررات است و مسئولیت دیگر، مسئولیت اجتماعی و انسانی است که ما در مقابل هر حادثهای که برای هر موضوعی در هر کجا اتفاق میافتد مسئول هستیم و بر همین اساس باید برای کمک بشتابیم.
شهردار تهران در ادامه به بررسی ابعاد مختلف حادثه پلاسکو پرداخت و گفت: درباره قوانین و مقررات این حادثه حرفهای زیادی شنیدهام. از این رو با ارائه پاورپوینتی به بررسی وظایف حقوقی و قانونی دستگاهها اشاره میکنم. چرا که بر اساس بند ۱۴ ماده ۵۵ مسئولیتی به شهرداری تهران داده شده است. هر چند که این قانون در سال ۱۳۳۴ به تصویب رسیده اما در سال ۴۵ اصلاحاتی نیز داشته است.
وی با بیان اینکه بر اساس بند ۱۴ ماده ۵۵ دو موضوع سیل و حریق مورد توجه قرار گرفته و بر همین اساس شهرداری باید اقدامات لازم برای حفظ شهر از دو مقوله سیل و حریق را در دستور کار قرار دهد گفت: بر همین اساس شهرداری تهران در یک دهه اخیر اقدامات خوبی در این زمینهها انجام داده است به گونهای که برای مهار سیل بیش از چند صد کیلومتر کانال و تونل برای جمع آوری آبهای سطحی ایجاد کردهایم.
بر اساس ماده ۴ قانون سال ۶۹ پلاسکو کارگاه بوده است
شهردار تهران در ادامه گفت: روزگاری در شهر تهران با هر بارندگی بیش از ۱۸۰۰ نقطه آبگیر داشتیم که حالا این نقاط آبگیر به ۱۵۰ نقطه رسیده است.
وی افزود: همچنین در بحث رود درهها به دلیل آنکه نمیخواستیم تجربه سیل تجریش تکرار شود اقدام به ایجاد حوضچههای آرامش آب در رود درهها کردهایم تا سیلابهایی که از کوه سرازیر میشوند کنترل شوند؛ اما این در حالی است که کنترل سیلهای کوه بر عهده شهرداری نیست اما در محدوده شهر این حوضچهها را ایجاد کردهایم که جلوی سیلابهای بزرگ و سنگهای کوهستان را بگیرد.
قالیباف با بیان اینکه بر اساس ماده ۴ قانون سال ۶۹ پلاسکو کارگاه بوده است گفت: بر اساس ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی نیز این سازمان باید بر طراحی و اجرای ساختمان نظارت میکرده است اما جای سوال است که پس از دریافت پایان کار از شهرداری تهران چه کسی نظارت دائمی و کنترلی باید بر ساختمانها داشته باشد که بر اساس مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان، طراحی، محاسبه، اجرا و نگهداری از ساختمان به منظور اطمینان از ایمنی بر عهده شخص حقیقی و حقوقی است که دارای حق قانونی از طرف مالک برای نگهداری از ساختمان بوده است و بازرس هم شخص حقیقی و حقوقی دارای پرونده اشتغال به کار از وزارت راه و شهرسازی است که باید نتیجه بازرسی را به طور کتبی به مسئول نگهداری ساختمان بدهد.
با وجود گذشت چندین روز از حادثه آتش سوزی و وقوع انفجار در ساختمان پلاسکو که منجر به فروریزی آن شد، همچنان این حادثه با ابهامات زیادی روبروست و به همین دلیل حسن روحانی رئیس جمهور، هیاتی تخصصی را مامور بررسی و ارائه گزارش در این مورد کرده است و گروهی از اعضای شورای شهر تهران نیز در تلاشند تا به این منظور یک کمیسیون حقیقتیاب تشکیل دهند.
منبع: تهران نیوز
مرجع اخبار نظام مهندسی و آزمون نظام مهندسی
برای مشاهده مجموعه کامل اخبار نظام مهندسی کلیک کنید.
مجموعه کامل محصولات آزمون نظام مهندسی را در اینجا ببنید.