ثبت جهانی یزد نباید صرفاً به یک ویترین برای گردشگری تبدیل گردد عضو شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان کشور خبر داد:

ثبت جهانی یزد نباید صرفاً به یک ویترین برای گردشگری تبدیل گردد

عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با بیان اینکه نباید ثبت جهانی یزد را صرفاً به یک ویترین تبدیل کنیم یا صرفاً مباحث آنرا در بحث گردشگری تنها بینیم، خواستار برنامه ‌ریزی در ابعاد مختلف این حوزه بویژه از لحاظ دیدگاه‌ های فنی و مهندسی و ساخت و سازهای در بافت تاریخی گردید.

کد خبر: 960803011 تاریخ انتشار: چهارشنبه ۳ آبان ۹۶ - ۱:۵۵ ب.ظ

به گزارش اخبار نظام مهندسی،  عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با بیان اینکه نباید ثبت جهانی یزد را صرفاً به یک ویترین تبدیل کنیم یا صرفاً مباحث آنرا در بحث گردشگری تنها بینیم، خواستار برنامه ‌ریزی در ابعاد مختلف این حوزه بویژه از لحاظ دیدگاه‌ های فنی و مهندسی و ساخت و سازهای در بافت تاریخی گردید.ثبت جهانی یزد نباید صرفاً به یک ویترین برای گردشگری تبدیل گردد

ثبت جهانی یزد نباید صرفاً به یک ویترین برای گردشگری تبدیل گردد

ثبت جهانی یزد نباید صرفاً به یک ویترین برای گردشگری تبدیل گردد

ثبت جهانی یزد نباید صرفاً به یک ویترین برای  گردشگری تبدیل گردد

«محمدرضا جواهری» با اشاره به اینکه ثبت جهانی یزد و بافت تاریخی کار خیلی ارزشمند برای استان و کشور بود، بیان داشت: در حال حاضر و بدنبال این اقدام، محدودیت‌ هایی که در حوزه ساخت بناهای جدید یا تعمیر و مرمت ساختمانهای موجود مطرح است، باید بصورت جدی و شفاف توسط مسئولان مرتبط مشخص و بیان گردد تا سازمان نظام مهندسی ساختمان و مهندسان آن کاملاً در جریان ضوابط و مقرراتی که مورد نظر یونسکو است، قرار گیرند.
وی در این مورد گفت: اخیراً در نشستی که با کارشناسین میراث فرهنگی در کمیسیون تخصصی عمران سازمان داشتیم، ضوابطی بصورت شفاهی توسط میراث فرهنگی مطرح شد که بنظر می‌ رسد باید خیلی جدی ‌تر روی آن کار و بحث گردد چرا که بعضی از ضوابط و مشخصاتی که برای ساخت و ساز دربافت مطرح گردید که باید رعایت گردد، هم اکنون در مقررات ملی کشور وجود ندارد یا در مغایرت با مباحث بیست و دو گانه مقررات ملی است بنابراین باید در این امر تسریع و تکلیف مهندسان و مردم روشن گردد.
این عضو گروه تخصصی عمران در شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان ادامه داد: آنها ضوابط خاصی مطرح کردند که ساختمان‌ سازی در عرصه بافت تاریخی باید منطبق بر ساختمان ‌های بنایی از جنس خشتی باشد و در حریم عرصه هم سازه ساختمان ‌ها باید آجری باشد و امکان اجرای ساختمان‌ های اسکلتی فلزی و بتنی وجود ندارد. البته قبلا فقط اجرای ساختمان‌ های اسکلت فلزی در بافت تاریخی با محدودیت‌ هایی مواجه بود و میراث بیش تر دقت داشت که سازه‌ ها همگنی لازم را با بافت تاریخی داشته باشد و عموماً اجازه اجرای سازه آجری و اسکلت بتنی را می داد .
وی تصریح کرد: البته طبق مباحث مطرح شده در کمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قرار شد که کارگروهی تشکیل یافته از کارشناسین نظام مهندسی و کارشناسان میراث فرهنگی برای بررسی بیش تر موضوع تشکیل گردد که البته بنظر می‌ رسد دستگاه‌ های دیگر هم باید دخیل شوند و موضوع را بصورت کاملاً کارشناسی بررسی کنند.
جواهری معتقد است که از آنجاییکه این موضوع اهمیت خاصی دارد، اداره کل راه و شهرسازی هم باید آن را از طریق وزارت راه و شهرسازی و مرکز تحقیقات مسکن پی گیری کند. ضمن اینکه سازمان نظام مهندسی ساختمان استان هم موضوع را به شورای مرکزی و گروه تخصصی عمران کشور که از مهندسان و متخصصان خبره کشور تشکیل گردیده منتقل خواهد کرد.

ثبت جهانی یزد نباید صرفاً به یک ویترین برای گردشگری تبدیل گردد


وی عنوان کرد: باید دید که چگونه می ‌توانیم در این دوره که ده‌ ها سال از تولید خشت و ساختمان خشتی گذشته و زیرساخت ‌های ساختمان خشتی، هم به لحاظ ضوابط فنی و هم به لحاظ مسائل اجرایی وجود ندارد با جهانی شدن بافت تاریخی یزد و الزام آور شدن این محدودیت ‌ها، تدابیر لازم را از لحاظ فنی ببینیم که هم مردم به مشکل برنخورند و هم ضوابط فنی و ایمنی جانی مردم را در خطرات زلزله و خطرات غیر مترقبه ‌ی دیگر مانند انفجارها و لرزش‌ ها رعایت کنیم و هم نیروی انسانی فنی و اجرایی آن تربیت گردد .
جواهری اظهار داشت: البته این محدودیت‌ ها برای بافت تاریخی است و نه در مکان‌ ها و مناطق دیگر استان. اما اینکه آیا شروع به ساخت و سازهای خشتی یا گلی از نظر اقتصادی مقرون بصرفه است و آیا از نظر فنی، ایمنی رعایت ضوابط می ‌شود یا خیر؟ خیلی مهم و حیاتی است.
به گفته ‌ی او، اگر این‌ ها را بصورت موردی و تک دانه مشابه آن چه قبلا در کشور ساخته شده است نگاه کنیم، مشخص است که این‌ ها ایمنی لازم را نخواهند داشت و تجربه نشان داده است با توجه به اینکه ایران یک کشور زلزله‌ خیز است و یزد در پهنه زلزله قرار گرفته، باید دقت کنیم به گونه‌ ای در بافت تاریخی یزد عمل کنیم که خاطره تلخ خرابی‌ های ارگ بم تجربه نگردد .
وی عنوان کرد: ولی بعد دیگر اینست که با توجه به اینکه ثبت جهانی یزد به گفته‌ ی اکثر افرادی که در حوزه میراث فرهنگی دخیل بوده و هستند، برکات زیادی برای استان و یزد خواهد داشت، مسلماً این جهانی شدن در بعضی از موارد هزینه‌ هایی هم در بر خواهد داشت. بنظر می‌ رسد در صورت الزامی بودن ضوابط یونسکو این هزینه ‌ها برای ایجاد این بناها و مقاوم‌ کردن آن‌ ها ارزش دارد.
جواهری خاطر نشان کرد: نکته ‌ای که بنظرم متولیان و مسئولین مربوطه باید دقت کنند اینست که ثبت جهانی یزد را صرفاً به یک ویترین تبدیل نکنیم و یا صرفاً مباحث آنرا در بحث گردشگری تنها نبینیم بلکه باید یزد را در ابعاد مختلف ببینیم و برنامه‌ ریزی کنیم، اعم از گردشگری، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، معماری و شهرسازی و الی آخر.
جواهری با اعلام اینکه تا به حال کار جدی در حوزه مباحث فنی سازه ‌ای و آن محدودیت‌ ها و الزاماتی که یونسکو برای ساخت و ساز در بافت در نظر گرفته انجام نشده است، افزود: بنابراین باید با در نظر گرفتن مقررات ملی کشور، ضوابط فنی و دستورالعملهای مربوطه را استخراج کرد تا ضوابط کاملاً مشخصی داشته باشیم و طبق آن ضوابط، شهرداری، نظام مهندسی، مجریان، طراحان و ناظران بتوانند در زمان مناسبی پاسخ گوی نیاز مالکین برای صدور مجوزها و سپس اجرای طرح ‌های آنها باشند تا هم ضوابط یونسکو و محدودیت‌ های مربوط به ثبت بافت تاریخی و هم مباحث ایمنی آنکه برای ما خیلی حائز اهمیت است، رعایت گردد.
وی بیان داشت: شاید ساختمان با ظاهر زیبا ساخته بشود و شاید ساختمان با ضوابط بافت تاریخی نیز هم خوان باشد اما همه ‌ی این‌ ها اگر تحت اثر یک زلزله قرار گیرد و ویرانی و خسارت جانی و مالی بوجود آورد، آنوقت همه افرادی که بدون اطلاع در این روش ساخت و ساز سهیم بوده‌اند به سهم خود مقصر خواهند بود لذا بهترین فرصت است تا این دقت‌ ها انجام شود و اساتید، محققان و متخصصان عمرانی که در بخش‌ ساختمان‌ های بنایی و ساختمان‌ های خشتی و آجری کار کرده‌اند و علم فنی و سازه‌ای این موضوع را دارند به میدان بیایند .
عضو شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان کشور عنوان کرد: صرف اینکه بعضی افراد حرف‌ هایی غیر فنی و زیبا بزنند و این حرف‌ ها اصلاً سندیت علمی و فنی هم نداشته باشد و کد های ملی و مقررات ملی هم برای آن وجود نداشته باشد و حتی در مقررات و ضوابط فنی، آن ساختمانها منع هم شده باشد اصلا پذیرفته نیست. الان کد ملی برای ساختمان خشت و گلی در مناطق با خطر زلزله متوسط نداریم و حتی ممنوع هم شده است و تا این لحظه آیین ‌نامه زلزله ایران استاندارد دو هزار و هشتصد این اجازه را نداده است.
جواهری گفت: البته خوشبختانه متخصصان کافی در استان یزد وجود دارند که اگر حمایت گردند و دیدگاه بر این باشد که دستورالعمل ‌ها و ضوابطی طبق محدودیت ‌های یونسکو در بافت تاریخی یزد تهیه گردد و کارهای پژوهشی و تحقیقات ویژه ‌ای روی این موضوع انجام بدهند، قطعاً جای نگرانی نخواهد بود.
وی در خاتمه نیز افزود: این موضوع باید بعنوان دغدغه کلیه مسئولان ارشد مرتبط استان و تمام دستگاه هایی که مرتبط با حوزه‌ ی بافت تاریخی هستند، قرار گیرد و برای آن انرژی بگذارند و صرفاً این کار واگذار به میراث فرهنگی نگردد.
منبع : ایسنا

مشاهده منابع آزمون نظام مهندسی

نظام مهندسی برق pdf

منابع آزمون نظام مهندسی برق مهندسین شاپ
۳ آبان ۹۶
1148 بازدید
بدون نظر
امتیاز به این خبر:
0 0