تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند، ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند، ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان

تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند، ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان

تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند، ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان ، بیشتر اعضای نهمین دوره شورای انتظامی در تیر ماه ۱۴۰۱ شروع به کار کردند

کد خبر: 020631003 تاریخ انتشار: جمعه ۳۱ شهریور ۰۲ - ۳:۳۴ ب.ظ

به گزارش پایگاه خبری مهندسین نیوز – مرجع اخبار نظام مهندسی، تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند، ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان ، بیشتر اعضای نهمین دوره شورای انتظامی در تیر ماه ۱۴۰۱ شروع به کار کردند

تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند، ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان

تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند، ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان
تشریح تخلفاتی که مهندسان ناآگاهانه مرتکب می‌شوند
ده تخلف پرتکرار مهندسان ساختمان
رئیس شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی بیان کرد: مهندسان ساختمان ۱۰ تخلف پرتکرار دارند که تخلفات فنی، قصور در انجام وظیفه، تأیید غیرواقعی میزان عملیات، عدم مراقبت از مُهر و درخواست وجه مازاد از جمله این تخلفات است.
مسعود ریاضی به بیشترین تخلفاتی که مهندسان اکثراً به دلیل ناآگاهی مرتکب می‌شوند پرداخت و گفت: بیشتر اعضای نهمین دوره شورای انتظامی در تیر ماه ۱۴۰۱ شروع به کار کردند و در بدو شروع حدود ششصد پرونده از سال‌های گذشته در صف رسیدگی بود که سابقه برخی از آن‌ها به سال‌های ۹۵ و ۹۶ می‌رسید.
وی ادامه داد: شیوع همه‌گیری کرونا در سال‌های گذشته موجب شده بود تعداد زیادی پرونده در صف رسیدگی باقی بماند اما در حال حاضر نوبت پرونده‌های در دست بررسی شورای انتظامی استان، به اوایل سال جاری رسیده است. صرفاً تعداد انگشت‌شماری از پرونده‌های سال گذشته به علت نیازهای کارشناسی و بررسی‌های فنی در نوبت صدور رأی هستند.
ریاضی با اشاره به اینکه برای رسیدگی به تخلفات مهندسان، مرجعی به نام قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان وجود دارد، افزود: مهندسان در رشته‌های تخصصی خود ملزم به رعایت یکسری قوانین هستند که اگر از آن‌ها تخطی کنند، شورای انتظامی پس از رسیدگی که گاهی با دریافت نظرات کارشناسی توأم است، در آن خصوص ناچار است رأی محکومیت صادر کند.
رئیس شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی در این مورد، توضیح داد: مسائل کلی در کتاب قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان درج شده و بر مبنای آن مهندسان رصد و در صورت تخلف جریمه می‌شوند. ماده ۹۱ آیین‌نامه اجرایی این قانون به صورت خلاصه تمام تخلفاتی را که ممکن است یک مهندس مرتکب شود، ذکر کرده است. به همین علت، برای هر مهندسی ضرورت دارد پیش از هر چیز این ماده را به صورت دقیق مطالعه کرده و سعی کند فعالیت‌هایش در قالب این تخلفات قرار نگیرد.
وی با بیان اینکه تخلفاتی که مهندسان در آن دسته‌بندی می‌شوند در مجموع ۳۷ مورد تخلف است، تصریح کرد: این تخلفات به دو حالت حرفه‌ای و انضباطی تقسیم می‌شود که ۱۳ بند شامل تخلفات حرفه‌ای و ۲۴ بند شامل تخلفات انضباطی ذکر شده است.
رئیس شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی با تأکید بر اینکه در این مصاحبه بیشتر به تخلفاتی اشاره می‌شود که ناشی از نبود آگاهی است، افزود: بعضی تخلفات از قبیل تقلب و ارتشا واضح است که اگر اتفاق بیفتد، حکم به محکومیت مهندس داده می‌شود اما در حال حاضر بیشتر مهندسان درگیر تخلفاتی می‌شوند که قصدی برای انجام آن‌ها ندارند و ناشی از نبود آگاهی است که متأسفانه حکم می‌گیرند و محروم هم می‌شوند.
وی با بیان اینکه مهندس طبق قانون و تخلفی که مرتکب شده، از درجه یک تا ۶ محکوم می‌شود، گفت: درجه یک فقط اخطار کتبی، درجه ۲ توبیخ کتبی، درجه ۳ محرومیت از استفاده پروانه تا یک سال، درجه ۴ محرومیت یک تا ۴ سال، درجه۵ محرومیت سه تا پنج سال و درجه ۶ نیز محرومیت دائم از عضویت نظام مهندسی است که البته این رأی قابل تجدیدنظر در شورای انتظامی کشور نیز است.
کدام بندهای قانونی بیشترین تخلفات حرفه‌ای را دارند؟
رئیس شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی با اشاره به اینکه از ۱۳ بند تخلفات حرفه‌ای پنج بند آن پرتکرارترین است و مهندس باید دقت مضاعفی در خصوص آن‌ها به عمل آورد، این پنج بند را تشریح کرد:
۱- مهم‌ترین تخلفات در این زمینه، تخلفات فنی است و اگر مهندس اصول فنی را به درستی رعایت نکرده باشد مثل عدم انطباق اجرا با نقشه، وجود نقیصه در نقشه یا دیگر مسائل فنی، به بند یک این نوع تخلفات محکوم می‌شود که این بند از درجه یک تا پنج جریمه خواهد داشت.
۲- بند دوم تخلفات حرفه‌ای ماده ۹۱ مربوط به قصور در انجام وظیفه است به نوعی که خسارت به صاحبکار وارد شده و او متضرر شود. این مورد نیز از درجه دو تا پنج محروم می‌شود.
۳- براساس بند سه تخلفات حرفه‌ای ماده ۹۱ اگر تحمیل هزینه‌های غیرضروری و فاحش به کارفرما صورت بگیرد نیز دو تا چهار درجه محرومیت خواهد داشت.
۴- در بند ۷ نیز برای تأیید غیرواقعی میزان عملیات انجام شده محکومیت ۳ تا ۵ در نظر گرفته شده است. متأسفانه مشاهده می‌کنیم برخی از مهندسان توجه لازم به این بند را ندارند و محکومیت سنگین می‌گیرند.

۵- در واقع پرتکرارترین تخلف مهندسان مربوط به بند نهم تخلفات حرفه‌ای یعنی تعلل در تنظیم و تسلیم به موقع گزارش به مراجع است. متأسفانه بسیاری از پرونده‌ها ناشی از این تخلف هستند و برخی از مهندسانی که به وظایفشان عمل نمی‌کنند، ناخواسته درگیر تبعات این بی‌توجهی می‌شوند. به این صورت که مهندس در ساختمان خلافی را مشاهده کرده اما بعد از تذکر به مالک و مجری و عدم رفع آن، از سر ناآگاهی گزارش به شهرداری و نظام مهندسی را ارسال نمی‌کند. بعداً در صورتی که این پروژه دچار اشکال گردد، اما گزارشی ثبت نشده باشد، مهندس طبق این بند، از یک تا سه درجه جریمه می‌شود.
کدام بندهای قانونی بیشترین تخلفات انضباطی را دارند؟
وی با بیان اینکه از میان ۲۴ بند تخلفات انضباطی چند مورد بیشترین تکرار را دارد، اهم این تخلفات را نیز تشریح کرد:
۱- بند دو تخلفات انضباطی ماده ۹۱ شامل درج یا نشر موارد مغایر با اصول اخلاقی و شئون حرفه‌ای در شبکه‌های اجتماعی است که بین ۲ تا ۵ درجه می‌تواند برای مهندس محرومیت داشته باشد.
۲- بند پنجم همان مأخذ مربوط به اخلال در وظایف جاری سازمان و نامه‌پراکنی‌های بی‌مورد شامل اقدام به شکایت‌ها و سخنرانی‌های بی‌مورد که در هیچ محکمه‌ای اثبات نمی‌شود، است. در صورتی که این اقدام‌ها سبب اخلال در امور و وظایف جاری سازمان شود، می‌تواند قابل شکایت باشد. این موضوع نیز دارای دو تا چهار درجه محکومیت است.
۳- بند ششم همان مأخذ در مورد بی‌توجهی به مفاد شیوه‌نامه‌ها، بخشنامه‌ها و ابلاغیه‌هاست. مهندس باید دائم به بخش‌نامه‌ها و مقررات اعلامی اشراف داشته باشد و پی‌گیری کند. رعایت این مورد نیاز به به‌روزرسانی اطلاعات دارد و اگر شکایتی در این زمینه برسد، محکومیت بین یک تا چهار درجه اعمال می‌گردد.
۴- یکی از تخلفات رایج و متأسفانه پرتکرار مهندسان عدم مراقبت از مُهر است. گاهی اوقات مهندس ادعا می‌کند بدون اطلاع ایشان از مهر وی استفاده شده است که این دفاع عمدتاً مسموع نیست. بنا به بند۱۲ بخش (ب) ماده ۹۱، مهندس مکلف است از مُهرش محافظت کند در غیر این صورت بین ۱ تا ۳ درجه محرومیت خواهد داشت.
البته رئیس شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی، این را هم گفت که در صورت اعلام موضوع جعل، شورای انتظامی رأی خود را منوط به رأی دادگاه صالحه خواهد کرد.
۵- یکی از انواع شکایت‌های رایج، ادعای مالک مبنی بر درخواست وجه مازاد از طرف مهندس است که در صورت اثبات، جرایم سنگینی اعمال می‌شود. در صورتی که مهندس توضیحی برای دریافت این پول داشته باشد اما قراردادی نداشته باشد، بنا بر بند۱۶ بخش (ب) ماده ۹۱ که انجام کار حرفه‌ای بدون قرارداد تخلف محسوب می‌گردد، باز هم متأسفانه به درجه یک تا دو محکوم می‌شود.
ریاضی با تأکید بر اینکه ۱۰ مورد فوق مهم‌ترین تخلفات از مجموعه ۳۷ بندی است که در صورت رعایت آن بسیاری از تخلفات کاهش می‌یابد، یادآور شد: تاکنون بند یک و دو قسمت (الف) ماده ۹۱ بیشترین تکرار را داشته است.
ریاضی گفت: محرومیت‌های درجه ۵ و ۶ خیلی کم بوده به حدی که جریمه درجه ۶ در یک سال گذشته فقط برای یک نفر صادر شده است. همچنین از میان محرومیت‌ها، درجه سه بیشترین تکرار را داشته است.
منبع: قدس

منابع آزمون نظام مهندسی برق مهندسین شاپ
۳۱ شهریور ۰۲
304 بازدید
بدون نظر
امتیاز به این خبر:
0 0