سازمان نظام مهندسی معدن: ورود سرب و روی به بورس کالا
سرب و روی ازجمله صنایع فلزی باارزش و پرکاربردی هستند که با ذخیره احتمالی ۵۵میلیارد تن و با تنوع بیش از ۶۴ نوع ماده معدنی جایگاه ویژهای در بین صنایع معدنی به خود اختصاص داده است.
به گزارش اخبار نظام مهندسی (akhbarmohandesi.ir)،به گفته کارشناسان فعال در این حوزه تولیدکنندگان داخلی به طور معمول بیش از ۹۰درصد از محصولات خود را از تولیدات داخلی تامین میکنند. به تازگی مدیر هلدینگ صنعتی و معدنی زرین در جلسه رونمایی طرح فرآوری شمش سرب تصفیه شده از کنسانتره با عیار بالای ۹۹/۹۹درصد، خبر از حضور این صنعت در بورس بینالمللی فلزات لندن(LME) داده است. این در حالی است که جای خالی این صنعت هنوز در بورس کالای کشور دیده میشود، از سوی دیگر به گفته فعالان این حوزه تجهیزات این صنعت قدیمی است و نیازمند بروزرسانی و صرف هزینههای هنگفتی است. از اینرو با طرح پرسشی از فعالان این صنعت خواستیم درباره دلایل حضور نیافتن این صنعت در بورس کالای کشور نظرات خود را بیان کنند.ورود سرب و روی به بورس کالا
ورود سرب و روی به بورس کالا
نیازمند فرهنگسازی هستیم
ورود به بورس کالا نیازمند فرهنگسازی است. بهطور قطع در آینده نزدیک همکاری خود را با بورس کالا شروع خواهیم کرد. جمیلی در پاسخ به خبرنگار صمت مبنی بر حضور کمرنگ صنعت سرب و روی در بورس کالا گفت: متاسفانه استقبال از این فلزات غیرآهنی در بورس کالا بسیار کم است. اما امیدواریم به زودی این اتفاق رخ دهد تا بتوانیم از طریق بورس کالا محصولات خود را به فروش رسانیم چرا که در بورس کالا معاملات به صورت شفافتری انجام میشود. عضو اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان البرز در پاسخ به اینکه آیا این صنعت تا پایان سال ۹۵ وارد بورس کالا خواهد شد، گفت: بستگی به مراحل پذیرش دارد اما بهطور قطع صنعت سرب و روی، قصد دارد علاوه بر ورود به بورس کالا به دنبال حضور در بورس لندن هم باشد که در اینباره باید مقدماتش را فراهم کنیم. عضو انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران با یادآوری این نکته که درحال حاضر بهترین نمونه شمش سرب برابر با استانداردهای جهانی از سوی تولیدکنندگان داخلی تولید میشود، گفت: در تلاش هستیم این تولیدات را که از خلوص ۹۹/۹۹درصد برخوردار است در بورس لندن(الامایی) به فروش برسانیم. ابراهیم جمیلی افزود: درصورتی که بتوانیم مراحل طولانی ریجستری (پذیرش) را تکمیل کنیم، این محصول بهعنوان نخستین محصول سربی خواهد بود که از ایران در مهمترین بورس فلزات بینالمللی پذیرفته شده است. وی در توضیح کاربردهای مختلف این فلز در صنایع گفت: این فلز با ارزش به واسطه کاربردهای مختلف در صنایع و به دلیل اینکه هیچ فلزی بهعنوان جایگزین برایش وجود ندارد جایگاه خود را حفظ کرده است. در تلاش هستیم تا بتوانیم از این وضعیت بیشترین بهره را برده و با افزایش صادرات غیرنفتی، تنوع ارزآوری در کشور را نیز افزایش دهیم. جمیلی تاکید کرد: سیستمهای سنتی بهتدریج از بین خواهد رفت و باید به سمت سیستمهای نوین تجارت بینالمللی برویم. صنعتی پایدار خواهد بود که بتواند با سیستمهای جدید بازارهای بینالمللی آشنایی داشته باشد. به گفته وی در درازمدت رفتن به این سمت ممکن است هزینههایی داشته باشد اما در طولانیمدت به نفع این صنعت خواهد بود.
تبلیغات و بازاریابی مهمترین عامل
فعال صنعت سرب و روی درباره وضعیت معاملات این فلزات در بورس کالا با بیان اینکه برای کالاهایی که با «الامبی» کار میکنند بهویژه شرکتهای تولیدکننده روی که دارای برند جهانی هستند حضور در بورس خیلی جذابیت ندارد، افزود: تولیدکنندگان داخلی بهطور معمول بیش از ۹۰درصد از محصولات خود را از تولیدات این شرکتها تامین میکنند. صادرات شمش سرب و روی بهطور معمول همراه با پریمیوم به اضافه رقمی بهعنوان هزینههای حمل و سود به این شرکتها پرداخت میکنند. رضا اعتدالی افزود: پیشنهاد میشود گاهی شرکتهای کوچک و با ظرفیتهای تولید پایین با همان پلت بفروشند یا همین فرمول را داشته باشند. با وجود این شرایط و درصورت ورود به بورس کالا خیلی نمیتوانیم پریمیوم را در نظر بگیریم و نمیتوانیم بر این اساس پیش برویم. هرچند قیمت فروش تضمینی بورس کالا بالاتر از الامئی است اما برای ما بهعنوان تولیدکننده خیلی جذابیت ندارد. این تولیدکننده سرب و روی با اشاره به مزیتهای صادرات این کالا تاکید کرد: از آنجا که صادرات معاف از مالیات است بنابراین درصورت ورود به بورس کالا باید مالیات آن را هم پرداخت کنیم بنابراین ترجیح میدهیم خودمان به طور مستقیم برای صادرات اقدام کنیم. این درحالی است که خریداران با قیمتهای بالاتر محصولاتمان را خریداری میکنند. وی از کشور ترکیه بهعنوان بزرگترین مشتری شمشهای ایران نام برد و تصریح کرد: به تازگی بازارهای بزرگی مثل گرین کد نیز از مشتریهای این محصول صنعتی هستند. اعتلایی درباره امکان عرضه محصولات فلزی در بورس لندن اظهار کرد: احتمال اینکه شرکتهایی که از فناوری پیشرفتهتری برخوردارند بتوانند از طریق این بورس محصولات خود را عرضه کنند وجود دارد (مثل شرکت ملی سرب و روی). درغیر این صورت با وجود تجهیزات و فناوری قدیمی نمیتوان به این بورس ورود پیدا کرد. این کارشناس بازار تاکید کرد: برای بالابردن خلوص و عیار سرب و روی به فناوری پیشرفته نیاز است و با بهبود این روند و افزایش راندمان امکان حضور در عرصههای بینالمللی نیز بهوجود میآید. اعتلایی مهمترین عامل برای ورود به بازارهای بینالمللی را بازاریابی و تبلیغات عنوان کرد که نیازمند هماهنگی و ایجاد تشکلی در اینباره است تا بتوان آمار فروش را بالا برد، بازاری که کالا را مستقیم بهدست مصرفکننده برساند. بنابراین هر چه حضور واسطهها کم شود جذابیت این بازارها افزایش مییابد.
ورود سرب و روی به بورس کالا
منبع: روابط عمومی سازمان